logo

Tőzsde

Parancsösszefoglaló

Mi is a tőzsde?

A Tőzsde a Huncraft módszere a játékon belüli kereskedelemre. A régi raktárakra épül, de a régi boltrendszertől eltérően bárhonnan használható (nem csak "boltokból"). A tőzsdén minden tranzakció és ajánlat névtelen. A kereskedelem lehetséges csoport számára (a csoport raktárát és bankszámláját használva), vagy saját célra (a saját raktárat, és a közönséges bankszámlát használva).

A tőzsde működése

A tőzsdén csak közönséges anyagokat lehet eladni (tehát enchantolt tárgyakat nem). A tőzsde lényege, hogy vételi vagy eladási ajánlatokat lehet tenni. Az egymásnak megfelelő ajánlatok automatikusan kiegyenlítik egymást - így jön létre az üzlet.

Egy ajánlat jellemzői:

Tájékozódás

Ajánlattétel előtt érdemes tájékozódni a tőzsdei kínálatról és ármozgásokról. Erre többféle parancs szolgál:

Kereskedelem személyesen vagy csoport számára

Ajánlatot tenni vagy saját névben, vagy egy csoport nevében lehet. Ezt váltani a /broker paranccsal lehetséges.

Csoport nevében akkor lehet kereskedni, ha a játékos legalább tiszti rangban a csoport tagja. A pénzforgalom a keretszámlán történik, a vásárolt termékek a csoport raktárába kerülnek (ill. az eladottak onnan szállítódnak el).

Saját névben bármikor lehet kereskedni. A pénzforgalom a bankszámlán történik, a vásárolt termékek a raktárba kerülnek.

A friss ajánlatokról es legutóbbi üzletkötésekről a spawn kovácsisten melletti hirdetőtábla azonnal tudósít! Ilyen hirdetőtáblát indokolt esetben lehet kérni saját városba is (ha van valami látványos hely vagy tőzsdeépület, ahol sokan járnak).

Ajánlattétel

Erre két hasonló parancs szolgál:

Az anyag a szokásos Huncraft anyagnév.

A mennyiség a darabszám (minimum 1).

Az ár megadása többféleképpen lehetséges:

Az árat egytized peták pontossággal lehet megadni, tizedespont használatával.

A rendszer minden egységárat 64 darabra (/s) jelenít meg. A stackenkénti ár egytized petákkal osztható kell hogy legyen. Ha ez nem teljesül, a rendszer segítségül kiírja a legközelebbi 0.1p/stackre kerek árakat.

A tényleges tranzakciók már a teljes értéküket (db * egységár) egész petákra kerekítve teljesülnek. A kerekítés a közelebbi egész szám felé történik, de a kerek ár minimum 1 peták.

Minden kereskedő (játékos vagy csoport) egy anyagra csak egy aktív ajánlatot tehet. Ha már az adott anyagra tett ajánlatot, akkor az a /megse [anyagnév] paranccsal törölhető.

Vételi ajánlat tételekor az ár levonódik a megfelelő számláról. Az ajánlat teljesülésekor a vásárolt anyagok a raktárba kerülnek. Az ajánlat törlésekor az ár visszakerül a megfelelő számlára.

Eladási ajánlat tételekor a megadott anyag eltűnik a raktárból. Az ajánlat teljesülésekor a vételár a megfelelő számlára kerül. Az ajánlat törlésekor az anyag visszakerül a raktárba.

Az ajánlat teljesülése

Ha a tőzsdén a megadott anyagra nincs ellenkező oldali (vételre eladás ill. eladásra vétel) ajánlat, akkor az ajánlat bekerül a tőzsdére. Az anyagra jelenleg ajánlatott tett játékosok értesülnek az új ajánlatról, és ezentúl az ajánlat látható lesz a megfelelő listákban.

Ha vannak létező ellenkező oldali ajánlatok, akkor a rendszer a legkedvezőbb egységárú ajánlattól kezdve, egységársorrendben haladva elégíti ki az ajánlatokat. Ha több azonos egységárú ajánlat létezik, akkor a korábbi ajánlat kap elsőbbséget.

Példa vételre: tegyük fel, hogy a játékos 1000 követ szeretne vásárolni legfeljebb 5p/s áron. A piacon ezek az eladási ajánlatok léteznek:

Ekkor a rendszer vásárol 384 követ 18p (3p/s) áron, majd 512 követ 32p (4p/s) áron - ez összesen 896 kő (ezek az eladási ajánlatok eltűnnek). A 6p/s árú kő drágább, mint a megadott egységár, ezért arra nem jön létre üzlet. A maradék 1000-896 = 104 kőre egy vásárlási ajánlat jön létre (104 kő 5p/s áron). Ez az új ajánlat bekerül a tőzsdére.

Az 1000 kő 5p/s ajánlat megtételekor a rendszer kerekítve 78 petákot von le a játékos számlájáról (1000 / 64 * 5). Viszont ennek egy részét a játékos olcsóbban vette meg: a 384 kőéert csak 18 petákot (3p/s) fizetett 30 (5p/s) helyett, illetve 512 kőért csak 32 petákot (4p/s) 40 helyett (5p/s). Az ebből eredő különbözetet (összesen 20 petákot) a rendszer visszautalja a játékosnak.

Példa eladásra: tegyük fel, hogy a játékos 800 járdát szeretne eladni legalább 10p/s áron. A piacon ezek a vásárlási ajánlatok léteznek:

Ekkor a rendszer elad 192 járdát 42p (14p/s) áron, 320 járdát 60p (12p/s) áron, majd a maradék 800-192-320 = 288 járdát 45p (10p/s) áron. A rendszerben egyetlen vételi ajánlat marad, 448-228 = 160 járdára 10p/s áron.

kövesd a huncraftot Twitteren!
>

Kapcsolat

Adminok: kzed, estrica, Rothens, The_Flying_Pig, NemBen, mentlerd, iKris, Venatus, simontomi, saxus, Danieell
Szerver IP: huncraft.het
IRC: irc.atw.hu | #huncraft