logo

Moderátori kézikönyv

Tartalom

A fontosabb parancsok

Egyes listázó parancsok több oldalasak. Ezeknél lehet lapozni /parancs /[szám], illetve keresni a /parancs /[keresett szó] módon.

Kikérdezés

Modok egyik fő feladata az új játékosok kikérdezése. Ők a játékban szürke színnel látszanak. Amikor egy új játékos belép, a moderátor feladata, hogy megkérdezze csak nézelődni vagy építeni is szeretne. Építési jogot csak magyarul tudó játékos kaphat. Amennyiben építene, a moderátor fel kell, hogy szólítsa a weboldalon lévő Szerver oldal elolvasására, ahol megtalálja mi a teendő (a GyIK, az Alapszabály és a Felhasználói kézikönyv elolvasása ). Csak miután jelezte a játékos, hogy elolvasta ezen oldalakat, indulhat a kikérdezés. Egy játékost egyszerre csak egy moderátor kérdezzen!

A kikérdezés célja nem az, hogy a játékos bebiflázza szórul szóra a leírásokat. Az a fontos, hogy megértse a szöveget, hogy képes legyen saját szavaival megfogalmazni az ott olvasottakat, illetve tudja, hogy hol találja a kérdéseire a választ. Nincs szükség túl sok kérdésre, hogy a mod eldönthesse, a játékos megfelel, 3-4 is bőven elegendő. Javasolt kitérni az alapszabályban leírtakra (térkép, mi a teendő rombolás esetén, stb), valamint átfogóbb, megértést ellenőrző kérdésekre a kézikönyvből (milyen istenségek vannak és mire jók, mire jó az aranykard, hogy lehet petákhoz jutni stb).

A kikérdezés egységesítésére létrejött egy kikérdező rendszer, amihez minden mod saját kérdéseket is adhat. A kikérdezést a /kerdez [játékos] paranccsal lehet indítani. A kikérdezést két módon lehet befejezni. Siker esetén a /kerdez paranccsal megszakítható a kikérdezés. Ezután kaphat a játékos építési jogot a /build parancs használatával.

Amennyiben nem volt sikeres, a /bukta paranccsal lehet befejezni a kikérdezést. Ez automatikusan kilép a kikérdezőmódból, illetve a játékos bűnlajstromába bejegyzi a sikertelenség tényét. Kikérdezés indításakor a moderátor automatikusan kap értesítőt arról, hogy a játékos próbált-e már kikérdezést. Ha a moderátor a sikertelen kikérdezést elfelejtette a megfelelő módon befejezni, úgy utólag a /bukta [játékos] paranccsal pótolhatja. Ez azonban csak akkor használható, ha a kikérdezett játékos még online, illetve aktuálisan nem fut másik kikérdezés.

Moderátor HQ

A Moderátor HQ a spawn közelében található és csak moderátor joggal rendelkező játékosok léphetnek be oda. Ide az adminok helyezhetnek el középületek és varázskönyvek építéséhez szükséges cuccokat. A modok ezeket az építményeket nem kötelesek saját anyagból építeni, de megtehetik. Ha kifogy a tartalma vagy hiány lép fel valamilyen anyagból, azt a moderátor adminnak tudja jelezni. A Moderátor HQ-ban található anyagokat tilos saját célokra felhasználni!

Könyvépítés

Ha egy játékos varázskönyvet kér, a moderátor megkérheti a játékost, hogy készítse el a Varázskönyvek oldalon leírtak szerint a varázskönyv egyik felét. Hozzávalót a moderátor a Moderátor HQ-ból is vehet. A könyveknél arra kell ügyelni, hogy egységesek legyenek. Kötelező az 5x5-ös obszidián keret, benne egy egyedi 3x3-as mintával (célszerű elkerülni azokat az anyagokat, amikre hat a gravitáció), rajta egy kerítéssel és könyvvel, valamint egy táblával.

Építés előtt ellenőrizni kell a /book_get paranccsal, hogy azon a helyen ne legyen már másik könyv. Ha már van, odébb kell megépíteni az új könyvet. Érdemes felhívni a játékos figyelmét arra, hogy lehet saját könyvtára is, saját könyvekkel. Így elegendő egy varázskönyvvel összekötni a központi könyvtárat és az ő saját könyvtárát. Ezen kívül az is megoldható, hogy a könyvei 2-nél hosszabb láncba legyenek kötve.

A könyv létrehozása előtt érdemes meggyőződni arról, hogy van-e már hasonló néven korábbi könyv. Erre a /book_list ad lehetőséget. Ha minden rendben van, a /book_add paranccsal lehet befejezni a varázskönyv létrehozását.

Az egy láncban lévő könyvek mintázata meg kell, hogy egyezzen!

A buszmegállók hasonlóak a könyvekhez, ám két irányú közlekedést biztosítanak. Csak moderátor tudja létrehozni. A megálló közelépben lévő táblára ütve lehet utazni vele.

Buildoff és bannolás

Ha valakinél problémát észlel a moderátor (pl játékos ölése, rongálás, kliens hack használata, lopás, folyamatos szándékos helyesírási hibák vagy folytonos nem helytálló beszéd...), azt köteles a játékos bűnlajstromába bejegyezni. Mielőtt meghozná az ítéletet, érdemes ellenőrizni volt-e már kihágása a játékosnak, valamint tettének súlyosságát és indokát. Amennyiben nem túl súlyos, elegendő egy figyelmeztetés. Többszöri elkövetésnél súlyosabb büntetést lehet alkalmazni: börtön, buildoff, vagy indokolt esetben banrequest. Lényeg, hogy ezek kiadása előtt mindig kerüljön bejegyzés a bűnlajstromba! A bosszút ugyanúgy kell büntetni, mint az eredeti elkövetőt. Nem moderátor nem ítélkezhet más játékosok felett, a büntetés végrehajtását a moderátorokra kell hagyni. Aki nem így tesz, szintén büntetendő!

A büntetéssel körültekintetőek kell, hogy legyenek a moderátorok. Ne legyen feleslegesen túl nagy büntetés kiosztva. Hasonló tettekért hasonló súlyú retorzió legyen igénybe véve.

Moderátor ne éljen vissza a hatalmával. Viccből ne vegye el más játékos építési jogát, különösen ne adjon banrequestet!

Büntetés

Teleportálás

Markerkezelés

Több olyan parancs van, ami a világban meghatározott helyet vár paraméternek (pl. /tele, /vol_size - adminok számára rengeteg más is). Helyeket többféleképpen meg lehet adni azért, hogy ne kelljen mindig beírni a három koordinátát kézzel.

Minden felhasználó rendelkezik két saját névtelen markerrel (bal és jobb), illetve akárhány elnevezett markerrel. Ezek a markerek helyeket jelölnek. Markereket beállítani és használni csak moderátorok és adminok tudnak.

A rendszerben minden marker X, Y, Z koordinátáknak felel meg - a markerekhez nem tartozik világ. Minden parancs, amely helyet vár paraméterként, az aktuális világban értelmezi a megadott markereket és koordinátákat.

A bal és jobb markert beállítani fabaltával lehet. A baltával kockára bal kattintás a bal markert állítja; a jobb kattintás a jobb markert. Ha a baltával levegőbe kattintunk, akkor a rendszer egy sugarat indít a játékosból, és a célkereszt felé először metszett blokkot állítja be a marker célpontjául.

Helyek megadása:

Bármely megelőző megadási forma után állhatnak ezek a módosítók:

Van olyan parancs, amely nem egy helyet, hanem volume-ot vár paraméterként. A volume két hely által meghatározott téglatest (az egyik hely az X1,Y1,Z1, a másik az X2,Y2,Z2). Moderátorok számára csak a /vol_size parancs ilyen.

Volume megadása:

Markerekre vonatkozó parancsok:

Jogosultságok

A moderátorok különböző jogosultságokat tudnak adni és elvenni, valamint maguk is több extrával rendelkeznek.

Moderátor tud aranykarddal obszidiánt eltűntetni (az obszidiánt ez esetben nem kapja meg!). Ez segíti a varázskönyv építésekor hibásan lerakott obszidián javítását.

Moderátor építhet olyan helyeken, amik egyébként sima játékosok számára levédett területek.

Moderátor adhat megfelelő kikérdezést követően építési jogot, illetve megfelelő indokkal el is veheti, valamint bant is kérhet játékosokra. Ezeken kívül adhat ideiglenesen pyrot, amivel a játékosok letehetnek TNT-t és használhatnak öngyújtót.

Az időtartam megadása a következő szintaxissal lehetséges: <szám><típus>[+<szám><típus>...]
A típusok:

Így például 1o+30p+45s az 1 óra 30 perc 45 másodperc.

Kvízverseny

A moderátorok indíthatnak kvízversenyt:

Az egyes paraméterekre 0-t írva a default érték lép érvényben.

Rongálás

Ha egy játékos rongálást vagy lopást észlelt, a moderátor utána tud járni az elkövető személyének. A tett színhelyén a /hol paranccsal kiíródik IRC-re a hely pozíciója. Amennyiben a játékos már a helyszínen van, IRC-ről a !hol [játékos] parancs is kiírja ezt az információt. Ezt követően a moderátor a Huncraft Log Explorer jelszóval védett oldalon tud keresni. Ehhez minden mod moderátorrá váláskor kap saját hozzáférést.

Az alábbiak adhatóak meg:

A kereséshez elegendő megadni a koordinátákat, a Ranget és a napot. A többit csak a találatok szűrésére érdemes használni (például a tulaj kiszűrése a találatok közül, vagy ha tudjuk, hogy ládából történt lopás, akkor a láda 54-es TypeID-je). A World beállításának hiányában alapértelmezetten a "0"-ás normál világban keres.

A ládából való tárgy tényleges kivételéről sajnos jelenleg nem kapunk értesítést, így logolva sincs. A tettes mindenképpen a ládán "Interact"-ot végzők között van. Amennyiben a tulajon kívül nem csak egy ilyen játékos volt, úgy mind gyanúba keveredik. Ezért is ajánlott más ládáinak tartalmát inkább nem nézegetni.

IRC

A moderátorok számára kötelező az IRC használata. A rongálások és lopások elkövetéséhez csak a #huncraft csatornán keresztül szerezhetnek információt, mert a /hol parancs csak oda írja ki a tett színhelyét. Ezenkívül a #huncraftmod egy jelszóval védett, moderátorok számára létesített csatorna, ahol megvitathatnak dolgokat egymással, valamint az adminokat is elérik. Ugyanitt lehetőségük van probléma esetén újra indítani a szervert. Erről információt a !help parancs beírásával kaphatnak. A csatornához szükséges jelszót a modok a Moderátor Fórumban találhatják!

A modok számára létezik egy Huncraft webfelület is. Itt tudják az irc botot leállítani, illetve újra elindítani.

Fórum

A Fórumban található egy moderátor alfórum (más nevén Mof gotum). Itt moderátorok információt kaphatnak a szerver őket érintő újdonságairól, bejelenthetnek hibákat, értesülhetnek bannolásokról, pyro jogok kiosztásáról, különböző konvenciókról és hasonlókról. Gyakori látogatása ajánlott, követése kötelező!

Moderátorrá válás

Az, hogy valakiből moderátor lehet, egyedül az adminok döntése. Ők vélhetik úgy, hogy új moderátorra van szükség és ők dönthetik el, hogy ki válhat azzá. Ahhoz, hogy valaki moderátor lehessen, különböző elvárásoknak kell, hogy megfeleljen. Nem érdemes kérned tehát az adminokat arra, hogy mod lehess, mert ha megfelelsz, úgyis fel fognak rád figyelni. Ha nyaggatod őket, csak saját esélyeidet ronthatod le.

Kiegészítések

Ide azok a dolgok fognak kerülni, amik bár nem kapcsolódnak a moderátor feladatkörébe, mégis segítik a rendszer megértését és átlátását. Hamarosan...

kövesd a huncraftot Twitteren!
>

Kapcsolat

Adminok: kzed, estrica, Rothens, The_Flying_Pig, NemBen, mentlerd, iKris, Venatus, simontomi, saxus, Danieell
Szerver IP: huncraft.het
IRC: irc.atw.hu | #huncraft