logo

Felhasználói kézikönyv

Tartalom

A fontosabb parancsok

Látványtúra

A Huncraft történetében rengeteg szép épület és látványosság keletkezett már. Ezekből sok nem esik útba, sokan nem látták őket, pedig érdemes! Ezért aztán a Huncrafton a látványosságok megtekintéséért jutalom jár.

A térképen sok látnivalót kikiáltottunk látványosságnak. Minden látványosságnak van egy neve, és tartozik hozzá valamilyen tárgyjutalom. A nehezebben megtalálható látványosságokért nagyobb jutalom jár. Amikor a játékos először jár a látványosság területén, a rendszer regisztrálja a találatot, és átadja a jutalmat. A tárgyjutalomtól függetlenül mindig jár karma is!

Aki megtalálja az összes látványosságot, az azonnal (mint egyszeri jutalom) 50 kvízpontot kap - de ez nagyon nehéz feladat.

A /tura parancs kilistázza a már látott, és még ismeretlen látványosságokat. A látványosságok helyére csak a nevük utal - a keresésben a térkép és a könyvtárak bogarászása segíthet. A parancs kimenetében ugyanúgy lehet lapozni, mint a /help parancsnál.

A /turatop parancs kilistázza a legügyesebben túrázó játékosokat, a /latvanytop pedig a leggyakrabban megtalált látványosságokat.

Biztosan van olyan látványosság (pl. amit te építettél), ami nagyon mutatós, de mi nem jelöltük be (vagy mert teljesen új, vagy jól el van rejtve, vagy simán figyelmetlenek voltunk). Ez esetben mindenképp szólj nekünk, mégpedig úgy, hogy írsz a postán egy levelet kzednek. A látványosságok listáját folyamatosan szeretnénk bővíteni.

Figyelem: ez persze természetes, de a látványosságokat kéretik ugyanolyan állapotban hátrahagyni, ahogy megtalálod őket. Egy látványosságot elrontó játékossal különös szigorral fogunk elbánni! (Tipikusan figyelmeztetés nélküli bant fog kapni.)

Skylands

A Huncraft szerveren van egy második világ: a Skylands. Ezt úgy lehet elképzelni, mint az alap világ fölött lebegő égi világot. Ehhez a világhoz tartozik néhány extra szabály.

A Skylands-re külön építési jog kell, amit csak admin tud adni. Ilyen építési jogot csak olyan játékos kaphat, aki épített a rendszerben regisztrált látványosságot.

Az itt épülő alkotásokra szigorúbb "minőségi" korlátok vonatkoznak. Az igénytelen épületek alkotóit figyelmeztetjük, illetve az épületeket adott esetben elbontjuk. Nagyon fontos, hogy a szigetek közötti közlekedést biztosító hidak rendesen legyenek megcsinálva.

Különösen trehány vagy szembetűnően igénytelen megoldásokat (pl. 1 széles földhíd) akár bannal is jutalmazunk, de minimum a Skylands építési jog elvételével.

A szokásos térkép a Skylands képét is mutatja. A térkép bal oldalán található doboz alján az [1]-es ikonra kattintva hozhatjátok elő (vagy bármely olyan játékost követve, aki éppen a Skylandsen mászkál).

Aranykard

A Huncraftban az aranykard különleges képességekkel bír.

Az alkimikus átalakításhoz először egy dobozba kell helyezni a hozzávalókat, majd a dobozra ütni az aranykarddal. Az ismert receptek a következőek:

A recepteket a játékban is meg lehet nézni, az /alkimia parancs segítségével. Ha konkrét anyagra van szükség, könnyen lehet keresni az /alkimia /[anyag] módszerrel.

A napvarázshoz ki kell rakni egy 5x5 lapos területet égetett kővel, és körberakni a széleit fatörzzsel. Ezután az aranykardot fogva jobb gombbal kell kattintani bármely sziklára. Ez a sziklákat szénérccé alakítja.

Ezután az 5x5 területen bármely kockára jobb kattintás a kockát és a szomszédos 4 további kockát vöröskő érccé alakítja - illetve azt vissza szénérccé. Ha sikerül 5x5 vöröskő ércet kihozni, az éjszakából reggel lesz.

Kincskeresés

A Huncraftban az adminok nem osztogatnak ásványokat vagy más anyagokat sem maguknak, sem másnak; viszont a gyémánt, arany, és vas keresését esetleg megkönnyítheti, ha a megfelelő ásványt vagy kiolvasztott fémet a falhoz ütögeted.

Pantheon

A Huncrafton többféle isten templomát megtalálod. Az adott templomok oltáránál megpróbálhatsz imádkozni az istenhez (az /ima paranccsal).

Karma

A Huncraft istenei nem egyenletesen bánnak a játékosokkal. Minden játékosnak van egy karmája, ami egy bizonyos keretek között mozgó szám. Ha a karma nagyon rossz, az istenek gonoszak lesznek; ha nagyon jó, akkor kegyesek. Ha egyik sem, akkor az istenek normálisan viselkednek.

Az ima karmát használ el. Idővel a karma lassan visszatér a teljesen átlagos szintre (de csak akkor, amikor a játékos be van lépve).

Ha rossz egy játékos karmája, akkor a játékos ezt megérzi ("Valahogy nem érzed magad szerencsésnek..."), de azt is, ha jó ("Valahogy nagyon szerencsésnek érzed magad!"). Hogy most éppen hogy érzed magad, megtudhatod az /erzes paranccsal.

Sok minden ad pozitív karmát, és sok minden negatívat. Hogy pontosan mik, arra a játékos feladata rájönni. Egy pár példát azért leírunk:

Széf

Ha a játékos meg szeretné védeni értékesebb tulajdonait, vásárolhat magának egy széfet (a /vesz paranccsal, 5 kvízpont ellenében). A széf egy 5x5x5 nagyságú bedrockkal körbevett személyes tér. A /szef parancs segítségével lehet ide beteleportálni. Más nem tud hozzád teleportálni, hogyha a széfben vagy (még akkor sem, ha egyébként /tpbe módban vagy). A széf területét a játékos szabadon használhatja bármilyen célra - bár tipikusan mindenki dobozokat fog elhelyezni benne.

A széf tulajdonosa másokat is beengedhet a széfébe. Az engedélyek listáját a /szef_enged, /szef_tilt, /szef_lista és /szef_letilt parancsokkal lehet kezelni.

Pénz

Minden játékosnak van egy pénztárcája. A pénzegység a peták. Petákot a központi bankban lehet váltani, egységesen 10 peták per 1 gyémánt átváltással (mindkét irányban). A peták az aukció és a tőzsdei kereskedelem alapját képező csereeszköz.

A pénz kezelésére szolgáló parancsok:

Postahivatal

A játékosok küldhetnek egymásnak leveleket. Ezek rövid szöveges üzenetek, melyeket a címzett azonnal megkap, ha játékban van - de ha nincs, akkor a legközelebbi belépésnél figyelmeztetést kap, és akkor elolvashatja.

Levélküldés a postahivatalokban lehetséges (van például egy ilyen a spawn közelében, de lehet több is).

Minden játékos négy levélfiókkal rendelkezik:

A játékosnak címzett levelek az olvasatlan levelek fiókjába érkeznek, ahonnan aztán az első olvasáskor átkerülnek az olvasott levelek fiókjába.

A postarendszerrel kapcsolatos parancsok:

A postahivatalokban található egy gomb, melynek megnyomásával a játékos feladja az összes elküldésre váró levelét. Semmilyen más művelethez (pl. levelek olvasásához) nem szükséges a postahivatalba elmenni.

Kocsma

A szerveren lehetőséged van petákjaidat elkölteni bármelyik hozzád közel eső tavernában. De vigyázz! Minél több sört fogyasztasz el, annál érthetetlenebb leszel a többiek számára!

Raktár

Minden játékosnak van egy saját raktára. A raktár tartalmához a raktárépületben lehet hozzáférni. A raktár hatékonyabban tárolja a rengeteg építőanyagot, illetve szükséges a tőzsdei kereskedelemhez. A raktárba csakis közönséges anyagokat lehet rakni, varázserejű (enchanted) tárgyakat illetve néhány egyéb anyagot (pl. tüzijáték) nem.

A raktár tartalmát a játékos a /rak paranccsal bármikor lekérdezheti.

A raktárba anyagot tenni a raktárépület egyik ládájába bepakolva és a gombot megnyomva lehetséges. Anyagokat kivenni a raktárépület ládája mellett állva, a /kivesz [anyag] [mennyiség] paranccsal lehet. A mennyiség lehet szám, vagy szám és egy "s" betű - az "s" 64-es szorzót jelöl. (Pl. /kivesz ko 20s 20 stack követ vesz ki a raktárból.)

Az anyagnevek itt is a Huncrafton használatos hivatalos anyagnevek. Ha nem vagyunk biztosak egy anyag nevében, érdemes az /anyag paranccsal keresgélni.

Aukció

Az aukciós rendszer varázserejű (enchantolt) tárgyak egyenkénti kereskedelmére használható. Egy aukción egyszerre csak 1 db tárgy szerepelhet.

Jelenlegi aukciókat listázni a /licit paranccsal lehet. Minden aukciónak van egy "száma" - az aukcióra hivatkozni később ezzel a számmal lehet.

Egy aukción licitálni a /licit [szám] [ajánlat] paranccsal lehet. Az ajánlatnak az előző ajnálatnál legalább 1 petákkal magasabbnak kell lennie. Az aukció gazdája maga is licitálhat (ha emelni akarja az alapárat). Ajánlattételkor a pénz azonnal levonódik a játékos bankszámlájáról - ha később más játékos jobb ajánlatot tesz, akkor a pénz maradéktalanul visszakerül a számlára. A webfelületen is láthatóak az aukciók, és licitálni is lehet.

Aukciót indítani az aukciós házban lehet. Itt a megfelelő ládába kell bepakolni az aukció tárgyát képező árut, utána meg kell nyomni a ládán található gombot. Ekkor az aukció 1 órás lejárati idővel aktiválódik.

Az aukció lejárati idejét meg lehet növelni az /akhossz [szám] [nap] paranccsal, a lejárati időt (1-7) napban megadva. A lejárati időt csökkenteni nem lehet.

Folyamatban lévő aukciót az aukció gazdája bármikor törölhet a /aktorol [szám] paranccsal.

Csoportok

A Huncraft játékosai csoportokat szervezhetnek maguk között. Bármely játékos alapíthat csoportot, utána meghívhat más játékosokat a csoportba. A csoporttagság előnyei:

A csoport minden tagja rendelkezik egy jogkörrel:

Játékos csoportba csak akkor léphet be, ha kapott meghívót az adott csoporttól. Az utolsó játékos kirúgásával a csoport megszűnik (utána szükség esetén újraalapítható).

Parancsok a csoportok kezelésére:

Beszélgetés a csoporton belül:

A /cs [csoport] paranccsal beállított alapértelmezett csoport belépések (és szerverújraindítások) között is megmarad.

Teleportálás:

A csoportoknak saját csoportkvízpont (továbbiakban CSKP) számlájuk van. Az egyénileg szerzett kvízpontok (bizonyos kivételekkel) a játékos által meghatározott, egyik csoportjának számlájára is hozzáadódnak. A csoport kvízpontjait a csoport tulajdonosa tudja elkölteni, a /cskp paranccsal. A /cskp csoportnév parancs ellenőrzi a CSKP menyiségét.

A piromán jogot a játékosok egyszeri /vesz piroman paranccsal vehetik meg maguknak (ez 30 kvízpontba kerül). Ez a jog önmagában nem jogosít semmire (csak arra, hogy a játékos nevének első betűje narancssárgával fog látszani a listában); viszont a játékos csoportjának tulajdonosa ezután képes a játékosnak pyro jogot venni CSKP felhasználásával.

A csoportteleport egy olyan rendszer, melynek segítségével a csoport saját (varázskönyves) teleportot építhet magának. Ehhez a következőkre van szükség:

A csoport teleportjai az azonos mintájú teleportok sorában a következőre repítik a játékost. Bármely játékos használhatja a teleportokat, nem csak a tulajdonos csoport.

A csoport az első teleporttal a mintát lefoglalja; más csoport ezután nem tud ugyanazzal a mintával teleportot építeni.

A mintában ne használjon senki olyan blokkokat, amik többféle állapotúak lehetnek vagy többféle irányban állhatnak (pl. láda, tábla, fáklya, létra, stb)!

Az aktivált teleportokra nem lehet építeni (3 blokk magasságig), és a mintát sem lehet módosítani! A teleportra ráütve a rendszer kiírja a tulajdonos csoport nevét. Ha egy csoport nem kívánt helyre épített teleportot, lehet a moderátoroknak panaszkodni, akik törölni tudják a problémás teleportokat. Utólag varázskönyvet sem lehet felrakni (ezt aktiválás előtt kell megtenni). Idegen helyen nemkívánatos teleportaktiválás griefelésnek számít!

A csoport tulajdonosa törölheti csoportja teleportjait, a /tptorol paranccsal (a megfelelő teleporton állva). Ilyenkor a teleport kerete enderkőből kővé változik (és az 5 CSKP sem térítődik vissza). Ezután a teleport helye kívánság szerint szétrombolható vagy módosítható.

Csoportnak lehet saját pénztára és raktára (amit tőzsdei kereskedelemre is lehet használni). Ehhez szükséges, hogy a csoport építsen egy raktárhelyiséget, ahol a csoporttagok be tudják rakni és ki tudják venni a cuccokat a raktárból, valamint egy pénztárhelyiséget, ahol a csoport számlájára tudnak betenni és kivenni petákot gyémánt formában. Mindkettőben el kell helyezni 1-1 ládát is. A csoport raktárhelyiségét admin tudja aktiválni.

A csoport egyenlegét a raktár ládája mellett kiadott /penz paranccsal, a raktár tartalmát a láda mellett kiadott /rak paranccsal lehet lekérdezni.

Háború

A szerveren megszabott keretek között lehetséges a PVP. A /haboru parancs segitségével bárki kezdeményezhet háborút. Kétféle háború közül lehet választani: a /haboru dm mindenki mindenki ellen játékot eredményez, a /haboru team módban pedig két csapat harcol egymás ellen.

A háború győztesei kvízpontot kapnak jutalmul.

A kezdeményezett háborúba a /harc paranccsal lehet beszállni, a kezdeményezéstől számítva két percig. Ezen a két percen belül a játékos meggondolhatja magát a /felek paranccsal. Ha már van folyamatban háború, a /haboru parancs kiírja, kik jelentkeztek a harcba. A /vesz paranncsal halhatatlanságot vásárolt játékosok a halhatatlanság leteltéig nem háborúzhatnak.

A háborúba beszállt játékosok az arénába teleportálódnak. (A háború végeztével a /vissza parancs visszarepíti a játékost oda, ahonnan jött; még akkor is, ha közben a háborúban meghalt.)

Háború közben nem lehet teleportálni (nem műkodnek a /tp, /home, /haza, /book, /busz stb parancsok), illetve a háborúzó játékoshoz nem tud más odateleportálni. Az arénát rongálni tilos (TNT, láva használata tilos, harc közbeni építés ellenjavalt).

A dm üzemmódban a két perc leteltével 10 másodperces felkészülési szakasz jön, majd elkezdődik a harc. Az utoljára életben maradt harcos egyedül kapja a jutalmat: résztvevők száma osztva kettővel, lefelé kerekítve, minimum 1 kvízpontot.

A team üzemmódban két perc után elkezdődik a csapatválasztási fázis. A szerver véletlenszerűen kiválaszt két csapatkapitányt, akik felváltva választanak csapatukba játékost, a /valaszt parancs segítségével. Ha páratlan számú játékos háborúzik, az utoljára maradó harcos lesz a magányos farkas. Ha két perc leteltével sem sikerül kiválogatni a csapatokat, a háború meghiúsul; ha a csapatválasztás sikeres volt, 10 másodperces felkészülési szakasz után a harc kezdetét veszi.

Ha egy csapat megöli az összes ellenfelét (a másik csapatot, illetve a magányos farkast, hogyha van), akkor a csapat összes tagja (az esetleg közben elhalálozottak is) egyenként kap 1 kvízpontot. Ha esetleg a magányos farkas marad utoljára, annyi kvízpontot kap, mintha az összes ellenfelét dm módban győzte volna le.

A háború közben meghalt játékos tárgyait megőrzi a háború istene. Ha a játékos elzarándokol a háború istenének oltárához, és fohászkodik (az /ima paranccsal), visszakaphatja őket.

Ha egy háború véget ért, megszabott ideig (kb. negyed óra) nem lehet újat indítani.

PVP Zóna

A háború mellett a PVP Zónában is engedélyezett a PVP. A PVP zónába bármikor be lehet menni. Arra azonban figyeljetek, hogy itt nincsenek szabályok. A területen bárki bárkit leölhet és az istenek se díjazzák itt negatívan a mészárlást. Az itt megkaparintott tárgyakat nem kötelező visszaszolgáltatni az eredeti tulajdonosának, ezért célszerű átgondolni, milyen felszereléssel is mész be.

PVP Zónák és elérésük:

Dühöngő: A térképen a Dühöngő nevű POI vezet el oda, a Spawn III egyik sarkában található.

Íjászat

A szerveren megszabott időközönként (30 perc) indítható az íjászverseny a /ijaszverseny paranccsal. Továbbá lehetőség van a verseny helyszínének meghatározására a /ijaszat parancs után írt paraméterrel. Az elérhető íjászarénák listáját az /ijaszverseny_arenak parancs adja meg.

Az íjászverseny közben és a jelentkezés alatt is lehetőség van a nézőtérre teleportálni (amennyiben az arénának van) a /nezo paranccsal. Az íjászverseny győztese(i) kvízpontot kapnak jutamul (ellenfeleik száma/2 elosztva a győztesek között). A győztest mind az eltalált célpontok számát, mind a pontosságot figyelembe véve választja ki a rendszer.

Az ijászversenybe a /ijaszat paranccsal lehet belépni a szükséges felszerelés birtokában (1 íj, legalább 64 nyílvessző), az indítást követő 2 percig. Ezen időtartalmon belül a jelentkező játékosok visszavonulhatnak a /felek paranccsal (ezt megtehetik a játék közben is).

Az íjászverseny közben (csakúgy mint a háború esetében) a teleportáló parancsok tiltva vannak a részvevők számára, illetve nem lehet a résztvevőkhöz sem teleportálni.

Az íjászversenybe jelentkező játékosok a kihívók termébe vagy a nézőtérre teleportálnak. Amint a jelentkezési időnek vége, a játékosok átkerülnek az íjászok tornyába és megkezdődik a játék.

A játék körökre osztott. Minden menetben 45 másodperc áll rendelkezésére a játékosoknak a zöld célpontok levadászására. Ha egy zöld célpontot eltalál egy játékos, akkor az pirossá változik. Minden zöld célpont +3 pontot ér, de minden piros célpont -1 pontot. A nézők eltalálásáért -8 pont jár. Emellett ha egy versenyző véletlenül eltalálja egy társát, az -10 pont büntetésben részesül. Amennyiben egy, a versenyben nem résztvevő játékos talál el egy versenyzőt, az 2 perces börtönbüntetésben részesül automatikusan.

Minden körben a játékosoknak meghatározott számú lövés áll rendelkezésére (alapértelmezetten 35). Amennyiben ezek a lövések elfogynak, a játékosnak meg kell várnia a következő kört mielőtt folytathatná a versenyt (az ilyenkor kilőtt nyilak elvesznek, így a vaktában lövöldözés nem ajánlott). A körök között lehetőség van a megmaradt lövések átvitelére a következő körbe.

A pályára lépni a verseny közben TILOS! Megszegése büntetést von maga után.

Lottó

Minden nap este 8-kor lottóhúzás van. Azt megelőzően szabadon lehet lottószelvényeket töltögetni, de két húzás között maximum csak hármat. Egy lottószelvény 10 petákba kerül, a kitöltéséhez négy darab 1-4 közti számot kell meghatározni (tehát 1, 2, 3, 4 számok valamelyike lehet - a sorrend számít!). A lottó ára a bank lottós számlájára kerül. A húzás során, a négy és három találatos szelvények tulajdonosai kapnak az addig begyűlt összegből. Amennyiben volt 3 találatos, köztük a teljes összegyűlt összeg 10%-a kerül szétosztásra, a maradék a 4 találatosok közt oszlik szét. Amennyiben nem volt győztes, úgy a pénz 10%-ot kamatozik, növelve a következő nyeremény összegét.

A lottóval kapcsolatos parancsok:

Kvíz és Reakcióidő mérő

A szerver bizonyos időközönként kvízkérdéseket tesz fel. Ezekre a /k paranncsal lehet megtippelni a választ (ékezet, kisbetű/nagybetű nem számít). Aki először eltalálja, kap egy kvízpontot. A kvízpontokat a a /vesz paranccsal lehet elkölteni. Sokféle jutalom közul lehet választani; a /vesz parancs paraméter nélkül kiírja a lehetőségeket.

A kvízpontból vehető egyik egyik lehetőség a zúzda parancs. Ez 1 percre felerősíti a gyémántcsákányodat, és az alábbi blokkokat gyorsabban lehet vele kiütni (1 másodperc/blokk): falépcső, kőlépcső, obszidián, kerítés, tégla.
Ezen kívül a kvízpontokat egy /allit parancsra is lehet költeni, mely 5kp-ba kerül. Aktiválást követően a szörnykeltetőket átállíthatjuk másféle lény termelésére, ha aranykarddal jobb kattintunk a keltetőre. Meghatározni a lény miben létét az /allit parancs malac, csirke, boci, birka, gombatehen paraméterekkel lehet. A parancs nem időtartamig szól, beállítással vagy a /allit beírásával ér véget.

A kvízkérdés megválaszolásánál a sportszerűség fenntartása végett lehetőleg kerüljük a külső segédeszközök (Google, Wikipedia) használatát.

A reakcióidőtök mérésére időnként ilyen jellegű kérdéseket is kaptok. Ezek megválaszolására 12 másodpercetek van. Ez idő alatt bárki megválaszolhatja, ám csak a legelső kap egyet a különféle lehetséges díjak közül. Választ a kvízhez hasonlóan a /k paranccsal lehet. Az összesített eredményt a paranccsal lehet megtekinteni, illetve lehetőség van a weboldalon is a megtekintésére.

Vázlatfüzet

A vázlatfüzetbe maximum 10 soros, színezhető felírat írható. A színezés a "$SZÁM$" kóddal lehetséges. Az egyes színeket a megfelelő paranccsal kérhetitek le. Példa: "alma $6$körte $2$barack" eredménye: "alma körte barack".

A vázlatfüzet tartalmát jelenleg könyvespolcokhoz lehet rendelni.

Könyvespolcok

A nem varázskönyveket tartalmazó könyvespolcokra lehet feltenni saját irományokat. Ezeket először a vázlatfüzetbe kell írni, majd a lenti parancsokkal hozzá lehet rendelni a könyvespolcokhoz, illetve törölni lehet őket. A parancsok beírását követő 5 másodpercben belül kell bal gombbal kattintani a könyvespolcokon az aktivizáláshoz. Csak olyan könyvespolcot módosíthatsz, amelyiken van építési engedélyed.

A könyvespolcok tartalmát bal kattintással lehet elolvasni. A könyvespolc szétütéséhez használjatok baltát!

Rubikkocka

Néhány helyen Rubikkockákat helyeztünk el. Ezeket ki is rakhatod! A jutalmad nem kevesebb, mint egy kvízpont az első kirakásért, ha felülmúlod korábbi lépésszám-rekordodat, úgy jutalmad 10 peták, amennyiben az idődön javítasz, úgy 15 peták üti a markod!

A Rubikkocka parancsai:

Mozdulatok (Az óramutató járásával megegyezően):

Kiegészítők - Rendszerboltok

kövesd a huncraftot Twitteren!
>

Kapcsolat

Adminok: kzed, estrica, Rothens, The_Flying_Pig, NemBen, mentlerd, iKris, Venatus, simontomi, saxus, Danieell
Szerver IP: huncraft.het
IRC: irc.atw.hu | #huncraft